reis

reis
op weg

dinsdag 25 december 2012

Kerstgedachte 2012


Kerstgedachte 2012


25 december 2012, kerstmis, een dag waarop iedereen op zijn minst anderen het beste wenst. Althans bijna iedereen. Ik las op internet dat de paus vindt dat we teveel met onszelf bezig zijn en daardoor niet met God.

Een citaat:
'We zijn zo 'vol' van onszelf dat er geen ruimte over is voor God. En dat betekent dat ook voor anderen geen ruimte is; voor kinderen, voor de armen, voor de vreemdeling'.

Dit citaat ergert me en waarom vraag ik me dan af. Waarschijnlijk omdat hij ‘zijn’ God vereenzelvigt met ‘zijn’ religie en daar conclusies aan verbindt die meteen oordelend en veroordelend zijn. Want als ik ‘zijn’ God niet wil aanbidden op de manier die hij wil, houdt dat dan automatisch in dat er geen plaats is voor kinderen, armen, vreemdelingen? Of is het misschien andersom? Is er in 'zijn' wereld geen plaats voor kinderen – 'geen voorbehoedsmiddelen, is verboden' – voor armen – ‘bid maar, dan komt het wel goed’ – voor de vreemdeling, de ander?
Ik ben niet zoveel beter dan vele anderen maar als ik kijk naar mijn vriendenkring, mijn kinderen, de collega’s met wie ik werk, dan zie ik hen en mezelf allerlei inspanningen op verschillende vlakken doen om de werteld wat beter, wat mooier, wat leefbaarder voor iedereen te maken. Als ik dat op me in laat werken, dan maakt me dat vrolijk, hoopvol en ontroert me dat van tijd tot tijd. Dan ben ik blij dat ik deel uitmaak van die kringen, van die groepen mensen, van familie, vrienden.

Dus met of zonder God, er zijn zoveel mensen die werken aan een beter wereld, voor wie er zoveel ruimte in huis, hoofd en hart is voor anderen. Voor wie god is wat in jezelf zit en met liefde te maken heeft.


woensdag 7 november 2012

De zee is moe

Wandelen op Vlieland door bos en duin, over het eenzame strand maakt mijn hoofd leeg waardoor er ruimte ontstaat voor beelden en woorden. Deze ontstond vandaag tijdens onze wandeling langs de gedichten van Slauerhoff die hier verspreid over het eiland liggen.



De zee is moe


De zee is moe
schreef Slauerhoff*
maar vandaag
onder dit dak van grijs
is zij wakker
bruist en golft
is zee in zee
van schuim
verheft haar stem
lacht luidkeels voor
wie horen wil


© Will van Sebille

*De niet-letterlijke verwijzing naar Slauerhoff staat in dit fragment van een gedicht op een van de glasplaten op Vlieland met gedichten van hem.



maandag 5 november 2012

Mijn gedicht voor de Witte dichters – oktober 2012


Op 31 oktober vond ‘Herdenking verlicht’ plaats, na twee jaar afwezigheid vanwege de verbouwing op de Nieuwe Ooster, de begraafplaats waar dit allemaal gebeurt. Ik mocht weer als Witte Dichter een gedicht voorlezen, wat ik altijd als een eer beschouw.
Het gedicht dat ik voor deze herdenking schreef, ontstond tijdens onze zeilvakantie afgelopen zomer. De beginregels en de eindstrofe ontstonden meteen en zwierven in mijn hoofd totdat ik echt ‘moest’ – de deadline naderde – waarbij de andere regels van de eerste strofe zich vrij plotseling aandienden. Wat een mooi proces, telkens weer; het blijft me verassen en verwonderen. Het middendeel was een als losse strofe ergens tijdens een zeildag ontstaan en dankzij de feedback van Mariet Lems, een van de andere Witte dichters, kwamen ze hier bij elkaar.

Hieronder het resultaat.

Ik kijk naar je en
zie je als de oude man
die je worden gaat
knieën knikken
voeten zoeken
ogen waren rond
vinden me
omarmen me
in een eeuwig nu

We plukken de wolken
en maken er water van
we slijpen de messen
en klieven de golven
strelen hun ruggen
tot glad
we naderen het einde
van de tocht
je ogen vinden houvast
en meren af

Ik kijk naar je
en zie mezelf
alleen
ooit


Will van Sebille


dinsdag 30 oktober 2012

Opwenteling 50 jaar

Afgelopen zondag, 28 oktober 2012, was er een manifestatie in Eindhoven rondom Joop Oversteegen en Opwenteling dat hij in 1962 oprichtte als coöperatie en Uitgevers-associatie.

Morgen meer over Opwenteling en wat ik meemaakte op deze middag, nu twee gedichten die ik daar voorlas.


'Penantie'


De bal op de stip
wit op wit
hij schat zijn kansen
de afstand, de tegenstander
en kiest…

De adem in
zuigend vacuüm
men schat de kans
de afstand, de doelman
en hoopt…

De man op de streep
spreidt zijn armen
hij schat zijn kansen
het net, de hoek
en wacht…


Will van Sebille

Uit de bundel met voetbalgedichten i.s.m. PSV


sepiabruin ligt het beeld
verzonken in de kast
bij haastig zoeken naar
het heden
schuift het soms voorbij
als een flits van herkenning
scheidt het de geur
van vroeger af
- geluk, toekomst,
verwachting -
het heden wordt gevonden
sleutel, post of pas
en vroeger neemt
haar plaats weer in


Will van Sebille

Uit: Lijn 28, nr. 2/3